Palamut balığı Hakkında Kısa Bilgiler

23 Ekim 2012 Salı




- Palamut balığı hangi mevsimde yenebilir?
- Palamut balığı avlama sezonu ne zaman başlar?
- Palamut balığı üreme mevsimi nedir?
- Palamut balığı hangi bölgelerde yaşar?
- Palamut balığı nasıl pişirilir?



Palamut balığı boyuna göre çeşitli isimler ile anılır: Palamutvonozu (12-16 cm), kestanepalamudu (16-22 cm), çingenepalamudu (22-28 cm), palamut (28-35 cm), zindandelen (35-40 cm), torik (40-45 cm), sivri (45-55 cm), altıparmak (55-65 cm) ve piçuta (65 cm ve üzeri). Genelde ılıman ve sıcak denizlerde yaşayan palamutlar ilkbaharda yumurta dökmek için sürüler halinde İstanbul Boğazı’ndan Karadeniz’e çıkar, Ağustos’ta geri dönerler. Güneyde yaşayan palamut sürülerinin üreme dönemi Nisan-Mayıs, Karadeniz’de yaşayanlarınsa Mayıs-Hazirandır.

Siyah etli ve lezzetli olan palamutun en lezzetli olduğu döenm Eylül sonundan Şubat’a kadar olan dönemdir. Tavası, ızgarası ve yahnisi tavsiye edilir.
 
Palamut balığı hakkında kısa bilgiler bu kadar. Şimdiden afiyet olsun değerli balıksever!


 




0 yorum: