- Palamut balığı hangi mevsimde yenebilir?
- Palamut balığı avlama sezonu ne zaman başlar?
- Palamut balığı üreme mevsimi nedir?
- Palamut balığı hangi bölgelerde yaşar?
- Palamut balığı nasıl pişirilir?
Palamut balığı boyuna göre çeşitli isimler ile anılır:
Palamutvonozu (12-16 cm), kestanepalamudu (16-22 cm), çingenepalamudu (22-28
cm), palamut (28-35 cm), zindandelen (35-40 cm), torik (40-45 cm), sivri (45-55
cm), altıparmak (55-65 cm) ve piçuta (65 cm ve üzeri). Genelde ılıman ve sıcak
denizlerde yaşayan palamutlar ilkbaharda yumurta dökmek için sürüler halinde
İstanbul Boğazı’ndan Karadeniz’e çıkar, Ağustos’ta geri dönerler. Güneyde
yaşayan palamut sürülerinin üreme dönemi Nisan-Mayıs, Karadeniz’de yaşayanlarınsa
Mayıs-Hazirandır.
Siyah etli ve lezzetli olan palamutun en lezzetli olduğu
döenm Eylül sonundan Şubat’a kadar olan dönemdir. Tavası, ızgarası ve yahnisi
tavsiye edilir.
Palamut balığı hakkında kısa bilgiler bu kadar. Şimdiden
afiyet olsun değerli balıksever!
0 yorum:
Yorum Gönder